Et hav av muligheter…

Den uimotståelige blekkspruten

Humanist forlag
21. januar kl. 11:16
 

Nydelig sak i A-magasinet om blekkspruten. Henning Røed, forfatteren av "Blekksprut. En kjærlighetshistorie", er intervjuet, og her kommer et svært leseverdig sitat som burde overbevise de fleste om hvilket fantastisk dyr blekkspruten er:

"Røed snakker selv flytende blekksprut nå, serverer fun facts på rams: Visste du at flere eksemplarer av den sjelden observerte kjempeblekkspruten er funnet skyllet opp på land fra Trondheimsfjorden? Eller at blekksprut kan skille mellom mennesker, selv om de går likt kledd? Eller at de fleste vokser opp alene og foreldreløse og må lære seg alt på egen hånd?

- Det er godt dokumentert at de hopper ut av akvarier, sier Røed.

Ett eksempel er blekkspruten Inky som for fem år siden rømte fra New Zealands National Aquarium. Ansatte oppdaget at han hadde forsvunnet og fulgte sugekopp-sporene ut av akvariet, over gulvet og bort til et 15 centimeter bredt rør ut til havet, der Inky hadde presset sitt fotball-store hode inn og forduftet.

Dette illustrerte egenskap nummer seks: ekstrem tøyelighet. Mangelen på ben i kroppen gjør at blekkspruten kan presse seg gjennom forbløffende små passasjer.

Røed vet at det er lett å la seg rive med. Han utelot bevisst et par av de mest ekstreme historiene da han skrev boken. Litt fordi de er vanskelig å verifisere, og litt fordi de gjerne kommer fra forskere som er blitt litt ... vel, i overkant engasjert i blekkspruten.

Men det betyr ikke at det ikke har hendt. Som historien om den fornærmede blekkspruten. Det var en forsker som skulle servere makrell til blekksprutene i flere akvarier. Hun fikk dårlig samvittighet da hun oppdaget, litt for sent, at makrellen var blitt harsk. Senere vendte hun tilbake til en av tankene, der fisken ikke var blitt spist.

- Blekkspruten satt med makrellbiten i en av armene. Den fikk blikkontakt med henne, og så stappet den fisken ned i tankens avløpsrør."